| Кристи Петрова, Kafene |
05.09.2007 |
Политковская познавала поръчителя на убийството си
Десетима са заподозрени за убийството на журналистката от "Новая газета" Анна Политковская на 7 октомври 2006 г. Решението за задържане под стража се отнася до Алексей Беркин, Дмитрий Лебедев, братята Тамерлан, Джабраил и Ибрахим Махмудов (чеченци), Олег Алимов, Магомед Димелханов, Ахмед Исаев, Сергей Хаджикурбанов (той има мярка за неотклонение задочно) и Дмитрий Грачов. Това съобщава ръководителката на пресслужбата към Московския градски съд Ана Усачова.
Към четирима от заподозрените Генералната прокуратура на Русия е предявила и обвинения. Генералният прокурор на Русия Юрий Чайка заяви, че сред задържаните са организаторите, помощниците и изпълнителите на мократа поръчка. "В хода на разследването се установи, че в ликвидирането на Политковская са взели участие, за съжаление, и бивши и действащи сътрудници на Министерството на вътрешните работи и сътрудник на Федералната служба за безопасност. Те също са арестувани", твърди Чайка.
Задържаният сътрудник на ФСБ - подполковник Павел Анатолиевич Рягузов, вече е бил в полезрението на вътрешния отдел в Службата към Централния административен окръг за Москва и Московска област. Преди това Павел Рягузов е бил подозиран и за участие в състава на престъпна група за рекет и за превишаване на служебните пълномощия, съобщава News.ru. Към същата тази групировка е принадлежал и лидер на московска престъпна групировка. "Понастоящем, съгласно доказателствата, с които разполагаме, тази групировка е провела няколко поръчкови убийства не само в Русия, но и на територията на Украйна и Литва", казва главният прокурор.
Освен това, Политковская е познавала и поръчителя на убийството си. "Познавала го е и са се срещали", твърди Чайка пред журналисти. В момента човекът, поръчал ликвидирането на Анна Политковская, е в чужбина. Генералната прокуратура на Русия възнамерява да поиска екстрадицията му.
По думите на Чайка, това престъпление е било организирано "извънредно внимателно", "съществували са две групи за проследяване, като едната е следила непосредствено журналистката, другата е контролирала първата и обратното". Разследването е стигнало до заключението, че "заинтересованост от отстраняването на Анна Политковская може да имат само лица, намиращи се извън територията на Руската федерация". Коментирайки убийството, главният прокурор Юрий Чайка твърди, че то е изгодно "преди всичко на тези хора и структури, които целят дестабилизация на обстановката в страната, промяна на конституционния ред, формиране на криза в Русия и връщане към предишната система на управление, когато всичко решаваха парите и олигарсите, дискредитиране на лидерите на руската държавност, и се стремят да провокират външно влияние върху ръководството на страната ни".
Сергей Хаджикурбанов, чието име е в списъка на заподозрените, е обявен за издирване. Той е бивш сътрудник на московското управление за борба с организираната престъпност. Не е ясна ситуацията и около подполковника от Службата към Централния административен окръг към Федералната служба за безопасност Павел Рягузов. Твърди се, че има санкция за ареста му. В списъка на задържаните, предоставен от пресслужбата на Московския градски съд обаче името му не фигурира.
Откъси от последния й материал
Назначаваме те за терорист
Пред мен всеки ден попадат десетки папки. Това са копия от материали за углавни дела на хора, съдени за "тероризъм" или все още намиращи се в следствена фаза.
Защо думата "тероризъм" е в кавички? Защото преобладаващата част от тези хора са назначени за терористи. И тази практика на "назначаване на терористи" не просто е предизвикала през 2006 г. някаква истинска антитерористична борба, тя сама по себе си е започвала да възпроизвежда желаещи да си отмъщават - потенциални терористи.
Неотдавна Украйна експортира по руско настояване някой си Беслан Гадаев, чеченец, той е бил арестуван в началото на август при проверка на документи в Крим, където е живял със статут на невъзвращенец по принуда. Ето цитати от негово писмо от 29 август: "След като ме екстрадираха от Украйна в Грузия, ме заведоха в кабинет и веднага ме попитаха дали съм убивал членове на семействата на Салихови, Анзор и неговия приятел, руския "камазист"?Аз се заклех, че никого не съм убивал и ничия кръв не съм проливал, нито руска, нито чеченска. Те казаха утвърдително: "Не, ти си убивал". Пак започнах да отричам. След като им казах за втори път, че никого не съм убивал, започнаха да ме бият. Отначало ме удариха два пъти с юмрук в областта на дясното око. Когато дойдох на себе си след тези удари, те ме завързаха с ръцете напред и ми сложиха тръба встрани между краката, за да не мога да мърдам. След това ме провесиха посредством тази тръба на две шкафчета, на височина примерно около един метър. Веднага след това ми закрепиха проводници за кутреттата. След секунди започнаха да ме удрят с ток и едновременно с това ме биеха с гумени палки, където можеха.
Не издържах на болката и започнах да крещя, като произнасях името на Всевишния, като ги молех да прекратят. В отговор на това и за да не ме чуват как крещя, те ми надянаха на главата черен плик.
Не помня колко точно е продължило това, но започнах да губя от болка съзнание. Като видяха, че изпадам в несвяст, ми махнаха плика и ме попитаха дали ще говоря. Казах им, че ще говоря, макар и да не знаех какво искат да чуят. Отговорих така, за да се избавя от тези мъчения.
На следващия ден ме изкъпаха и ми намазаха с нещо лицето и тялото. По обедно време при мен дойде оперативен работник и каза, че са дошли журналисти и трябва да поема пред тях отговорността за три убийства и грабежа, като ме заплашиха, че ако не се съглася, ще повторят всичко, а освен това ще бъда подложен и на издевателство от сексуален характер. Съгласих се. След като дадох интервю за журналистите, пак със заплахи, ме принудиха да дам показания, че всички травми, които получих от тях, са ми били нанесени при опит за бягство…"
информация на вестник ПОЛИТИКА
|