Правителството се закотви на 650 лв.
Родители съдят синдикатите в Страсбург
650 лева е средната брутна работна заплата, която е възможно да бъде постигната до 1 юли 2008 г. Това заяви министърът на образованието и науката Даниел Вълчев в кулоарите на Народното събрание след парламентарния контрол днес. Това обаче е по-скоро минимумът - ако минем на делегирани бюджети, в много голяма част от училищата средната заплата ще е значително по-висока, уточни министърът. Той обясни още, че не може да обещае същото на училищата с маломерни паралелки.
В пленарна зала министърът съобщи, че в България има 44 000 паралелки, от които 6 000 са маломерни, а около 950 – слети, т. е. с деца от различни класове. Затова трябва да има оптимизация, в противен случай ще харчим твърде много пари, коментира той. Вълчев добави, че от тази оптимизация се очакват около 20 млн. лв., които да бъдат използвани за възнаграждения на учителите.
Вълчев каза още, че правителството ще направи всичко възможно в понеделник нормалният учебен процес да бъде възстановен. На въпрос какво означава “всичко възможно”, той отговори: “Всичко, в рамките на разумното и финансовата стабилност на страната”. Финансовият министър Пламен Орешарски пък обяви, че в бюджета за следващата година ще се води политика на максимално възможното увеличение на работните заплати, без да се излиза от икономически обоснованите решения. До две седмици бюджетът за 2008 г. ще бъде внесен в НС.
Преговорите с представителите на синдикатите и Даниел Вълчев продължават и днес след 13 ч. Очаква се по-късно към тях да се присъедини и Пламен Орешарски, съобщи вицепрезидентът на КТ “Подкрепа” Димитър Манолов, който вчера се оттегли от преговорите. Аз знам, че не мога да водя преговори за 100% увеличение на работните заплати. Освен всичко друго, аз имам морал и нравственост и не мога да се изправя пред хората и да ги лъжа, обясни решението си той.
Междувременно стана ясно, че Асоциацията за родителска активност ще заведе съдебни дела в Страсбург и Хага срещу синдикатите за подбуда към нарушаване правото на децата в България на образование, съобщи пред „Дарик радио” изпълнителният директор на Асоциацията Вяра Лазарова. Съдебните искове ще бъдат срещу Янка Такева от КНСБ и Крум Крумов от КТ „Подкрепа”. Делата ще бъдат заведени, ако учителската стачка продължи до понеделник.
Валерия Касиян
|