Епохални Времена        [wwww.epochtimes-bg.com]
Kafene 09.11.2007

Вино-о-овен си!

Здравка Андонова
Монитор

Аз виновен, ти виновен, той виновен. Все по-актуален е днес този вариант на вица за Иванчо, който пред дъската спрягал съществително вместо глагол: "Аз магаре, ти магаре и т.н."

На повечето честни граждани поне веднъж ни е идвало отвътре, в пристъп на отегчение поради дълго чакане, да използваме същото съществително. Да наречем магаре чиновника с наперен нос, високо самочувствие и презрителен поглед. Моите извинения към малкото държавни служители, които си обичат работата и сигурно си я вършат така, както трябва.

Чукай на дърво, да не ти се случва! Не да ставаш чиновник, а да се сблъскаш с него. Ама като ти се случи, иде ти да си чукаш главата в стената. Заради простотии и бюрократщина...

Примерно, нагли цигани те обират в претъпкания и миризлив рейс, открадват ти всичките документи и...почва ужасът. Първо, когато идеш да се жалваш в полицията, те гледат с такъв презрителен поглед, сякаш ти си виновен, че са те обрали. Там дори не ти обясняват през какви "бюрократски процедури" и гишета трябва да минеш по нататък. Сигурно трябва да си ги знаеш априори. Знам ли, може би в България е нормално всеки ден да те крадат и по тази причина всеки гражданин да е наясно с процедурите, които го очакват.

После, трябвало да отидеш в районното кметство при Негово Величество Чиновника, за да ти анулира документите. Там пак ставаш виновен  за втори път. Въпросният служител, на който вече му е станало скучно кърпенето на шинела като един Гоголев герой поради липсата на други занимания от 8 до 17 часа, захвърля гневно ръждивата игла и ти се развиква. Бил си объркал нещо  я цифра, я буква, я службата. Нещо не си разбрал (впрочем, не са ти го обяснили) или си пропуснал да попълниш една от всичките молби и жалби. Вино-о-овен си!

Накрая обаче ти, софиянецо, нагло и амбициозно придошъл от провинцията, трябва да отидеш при местния чиновник и ченге за нови документи. Там даже ще те глобят, ще ти направят акт, ще даваш пари заради това, че са те обрали. Не разбра ли вече, че точно ти си виновен за това.

Великият чиновник те превръща теб, честния и почтен гражданин, във виновник. И не само че си виновен, ами пак си обран  чиновникът ти е взел солидна част от достойнството, нервите и парите. За разните такси по всевъзможни гишета плащаш като поп, все едно харчиш пари за кефа си, а не за административни услуги.

И накрая не ти остава друго, освен да се върнеш при Иванчо, да спрягаш съществителни и прилагателни вместо глаголи: "Аз, работещият българин  виновен, ти  крадливият циганин  невинен, той  чиновникът  магаре!".