Депутат е щастлив от състоянието на медиите в България
Ако в нещо сме на европейско равнище, това е общото ниво на медиите. Това каза пред Агенция „Фокус” заместник-председателят на парламентарната комисия по гражданско общество и медии и депутат от БНС Бойко Ватев.
Според него още преди страната ни да стане официално член на Европейския съюз, българските медии са били на европейско ниво като отразяване и начин на писане. По думите на депутата има медии от други държави-членки на ЕС, които са много по-скучни от българските.
Бойко Ватев даде добра оценка за нивото на българските медии през 2007 година, защото в тях могажели да бъдат отразени много различни мнения. “Всяка медия си има политика и философия, но понеже са много и най-различни, всеки може да намери медия, в която да каже каквото иска, посочи той. “Има медии, които се издържат изцяло от реклами. За това те трябва да бъдат по-любопитни, по-скандални за широката публика, защото там отиват рекламите”, заяви още Бойко Ватев. “Аз съм доволен от медиите, но те прекалено много залагат на лошите новини – драми, трагедии, катастрофи, убийства. Не знам дали това е най-доброто – този негативизъм подтиска”, подчерта Ватев.
За появилите се през годината риалити шоута Бойко Вотев посочи, че не са наистина „риалити”, а по-скоро телевизионни игри - „Не може да сте снимат в гората или на остров, около теб да има оператори и екип, който да те следи, а ти да са бориш за оцеляване”, завършва "Фокус".
Според световни неправителствени организации за медийна свобода, българските средства за информация са "частично свободни", за разлика от останалите страни-членки на ЕС.
Това се дължи най-вече на силното влияние на съмнителни бизнесмени и натиска, който се оказва върху медиите от страна на политици и партии чрез собствениците им.
В много случаи собствениците на големи медии в България са обвързани с бившата комунистическа тайна полиция или с бизнеси, свързани с нея.
|