Епохални Времена        [wwww.epochtimes-bg.com]
Big.bg 04.01.2008

(фото: kafene.net)

Брей! И сняг заваля!

Аглика Георгиева

Особеностите на българските изненади не спират да ме изненадват. Както и способността на някои други народи хладнокръвно да избягват подобни състояния на духа. Т. e. да остават неизненадани. Зимата за пореден път свари неподготвена държавата ни, която от памтивека живее в умерения климатичен пояс, характеризиращ се с четири сезона, един от които е снежна и студена зима.

На юг от нас е Гърция, която има средиземноморски климат, характеризиращ се с топла и влажна зима. Имах щастието да посрещна Нова година именно там. Падна голям сняг и тази традиционно безснежна страна обилно се покри с дебела бяла покривка. Пътните служби обаче вместо да се изненадат, незабавно се захванаха с почистване и опесъчаване на шосетата. Асфалтът се чернееше, буквално облизан от всякакъв вид техника. Изводът е, че гърците не са хора на изненадите – просто всеки си знае задълженията и си върши съвестно работата. Какво беше изумлението ми, когато, преминавайки отсам границата, на родна територия, чух националното радио да съобщава, че зимата отново ни е изненадала и на много места е обявено бедствено положение. Иначе казано – завалял сняг. Изпитах ужаса от “изненадващата зима” на свой гръб – от Кулата до София се молех автобусът ни да не падне в някоя канавка, пързаляйки се като шейна по ледената пързалка, наречена първокласна пътна мрежа. И докато хиляди като мен се молеха за късмет по пъртините, някой кротко си е пиел ракията, повтаряйки изненадано: “Брей, то и сняг заваля”!