Полицията ограничава правото на протест на софиянци
Полицията е оградила с плътен кордон мястото на Орлов мост, където са се събрали участници в протеста срещу посещението на руския президент, организиран от граждански организации.
Целта на кордона е да не се допусне присъединяване на граждани към протеста. Лозунгите, които се забелязват, са: “България – ДС – Олигархия”; “Путин – КГБ – Олигарх”; “Първо свободата после „Големи братя””.
Полицаи има и сред събралите се протестиращи, които са сложили две знамена пред портрета на Анна Политковская – българското и това на Европейския съюз.
Едвин Сугарев трябваше да доказва кой е, за да бъде допуснат. Пред журналисти той сподели: Тук съм защото смятам, че България трябва да отчита факта, че Русия е една диктаторска страна без никакви права и свободи в момента. Смятам също, че страната ни не трябва възторжено да посреща един убиец – така мога да нарека Путин, защото той носи отговорността за смъртта на Анна Политковская и десетки журналисти, борци за свобода и стотици хиляди чеченци.
Един от организаторите на протеста от Коалиция за честно управление – Мария Дерменджиева, беше принудена да се пребори с двама полицаи, за да се присъедини към съмишлениците си.
Тъй като гражданите са спирани, те се струпват на отсрещния тротоар.
Снощи в 17.15 от Общината ни информираха да променим мястото на протеста. Това е абсолютно незаконно. Лично ген. Станев ми помогна да се добера до протестиращите – това заяви Петър Пенчев от Асоциация на свободното слово „Анна Политковская”.
Днес това ми напомня 26 октомври 1989 пред градинката на „Кристал” – каза Едвин Сугарев, който също е член на тази асоциация. /БГНЕС
|