Партии замесени в скандала с пътната корупция
В скандала с подкупите във Фонд “Републиканска пътна инфраструктура” е замесен и зам.-министър на строителството, който отговаря за тези неща и подписва документите.
Това каза пред частната национална телевизия бТВ бившият финансист Кольо Парамов. Той посочи, че заловените с подкуп двама служители са “носачите”, които изпълняват задължението да осигурят връзката между плащането и получателите и разпределението в партийната структура.
Парамов обаче не пожела да посочи името на заместник-министъра. Тези пари при всички положения отиват в партиите, има стройна система на държавната корупция, която е толкова точна, че всеки на съответния ранг получава своето, каза още Парамов.
Според него, най-късно до сряда прокуратурата ще направи всичко възможно и да проследи докъде отиват тези пари и кой реализира цялата структура за оформяне на тази сделка. По принцип нещата вървят и нагоре, но докъде стигат не знам. Лилов ми каза в прав текст, че е “муле”. Това коментира пред частната Нова ТВ арх.Георги Янев, който сигнализира полицията за искания подкуп. (Любомир Лилов е единият от арестуваните). Помолих служителите на МВР за запазване на самоличност и оперативните работници ми дадоха гаранции, че няма да се споменава името ми, уточни Янев. Не знам кой точно ми е изнесъл името. Цялата работа реално е излязла от съда, посочи Янев. Той изрази учудване от факта, че обвиняемите са знаели името му преди съботното съдебно заседание, тъй като само седем човека са знаели за операцията. Скандалът с подкупа, поискан от служители на държавната агенция за пътищата предизвика спиране на средствана на ЕС за инфраструктура. Говорител на Европейската комисия в Брюксел заяви, че българските власти трябва да решат проблема с корупцията преди да започнат да получават отново пари от ЕС.
|