Епохални Времена        [wwww.epochtimes-bg.com]
Kafene 01.02.2008

Смешници в тоги

Мартин Карбовски

Стандарт

Смешни присъди в смешна държава, отсъдени за едни от най-сериозните и трагични събития на българското съвремие. Четири години затвор за Митьо Очите, сочен от МВР за наркобос на Черноморието. Условна присъда за Максим Стависки, подкарал на градус джипа си, затрил младеж и пратил момиче в кома. Намалена глоба по делото "Индиго" за смазаните 7 деца. Това ни е правосъдието. Нелогично и нечовешко.

Италиански съд преди време издаде постановление, че политици които не спазват обещанията си, могат да бъдат наречени смешници. В момента цялата политическа класа е смешна и отговорна за лошата работа на правораздавателната система. Дефицитът на справедливост беше именно в сряда, когато се концентрираха три дела и се видя какво може родната Темида. Българският съд открито толерира прегрешилите. Снизхождението му няма край към ясните морални казуси, които очакват решение. Жертвите втори път стават жертви.

Смешниците говорят големи думи от телевизора. Нацията знае - няма справедливост на този свят. На другия - ще видим.

Аз съм гражданин на тази страна. Утре мога спокойно да продавам хероин на децата в училище, защото знам, че срещу риска от 4 години затвор мога да натрупам много, ама много пари. На следващия ден смятам да се кача на колата си пиян като кирка, защото знам, че двугодишната ми казарма беше много по-голямо наказание от това, което получи един наш световен шампион. След това смятам да изкарвам пари от детски дискотеки и знам, че ако стане някаква беля с малчуганите, не само че няма да ме тикнат зад решетките, ами и ще ми намалят глобата. Глоба за 7 мъртви деца.

Аз не харесвам тази страна Всеки ден причините да не я харесвам стават все повече. У нас не просто юридическите закони, а и физичните, и математическите, и обикновената логика работят лошо. Да има 7 мъртви деца и никой да не бъде наказан - това е гадно, тъжно и незабравимо. Да има убито момче и момиче в кома - сякаш това се е случило на някой друг, в друга държава, в друга Индия. Шампионът, който ни призоваваше да не пием, каза, че ще помогне на Мануела според възможностите си. Ясна е работата. Време е да се помогне на Мануела наистина и навреме. Българите трябва да помогнат на един баща и една майка, за да може едно момиче да стане и да ходи, да се върне в живота. Иначе става страшно - за нас, които търпим точно тези смешни присъди и се надяваме да ни се разминат.