| Amir Talai, Sundance Film Festival 2008, blog.en.epochtimes.com |
03.02.2008 |
Руски филм предлага шокиращ микрокосмос на путинова Русия
PARKCITY: "Дураково: село на глупаци" е забележителен документален филм, представен на кино фестивала Сънданс от родената в Русия режисьорка Нино Киртадзе. Тя отива със своята камера в едно рисковано, но типично място – имение близо до Москва, което е изолирано от останалата част на света с високи стени и порти.
Дураково е съвременен руски феномен, територия, където руснаци могат по собствено желание да се лишат от дадените им от демокрацията преди почти две десетилетия права и свободи, и да се поставят доброволно на подчинение на авторитарен владетел - поземления собственик Морозов.
Управлението на г-н Морозов е стриктна диктатура, където всички са лишени от всякакви комуникации, и вършат и говорят само това, което той им казва. Когато един от обитателите бива запитан във филма какво мисли за Дураково, неговият отговор напомня за порядките в стила "нищо не казвай" от ерата на Съветите: "Защо сте толкова любопитна? Аз не мога да разговарям с вас. Още не съм получил инструкции за вас".
Колкото и странно да звучи, Киртадзе разбира за Морозов и неговото село от телевизионно предаване, което го възхвалява за начинанието му. Година и половина и много смелост са нужни на Нино Киртадзе, за да събере достатъчно материал за този 90-минутен документален филм.
"Страхувах се, че той [Морозов] ще ни изхвърли", споделя Киртадзе по време на нашите разговори в Парк сити. "Трябваше да мина през същите унижения като всеки друг там. Когато ругаеше тях, той ругаеше също така и мен. Това беше най-тягостното заснемане на филм, което някога съм правила."
Условието е да няма коментари или допълнително озвучаване на филма. Като истински режисьор и разказвач, Киртадзе съчетава картини и диалози по начин, по който можем да разберем за какво става дума. Например, докато ленивият управник разпуска в сауната, неговите потънали в пот подчинени работят къртовски, за да изкарат прехраната си.
Нино каза, че тя не е могла да включи някои от най-силните материали, поради опасения за репресии от страна на жителите на Дураково. Нейната мисия е да покаже истинското положение на нещата, а личната връзка с Русия е това, което мотивира този продуцент да изтърпи трудностите и да предостави на зрителите по света тези уникални материали от съвременна Русия под управлението на Путин.
Превод Епохални Времена
|