Епохални Времена        [wwww.epochtimes-bg.com]
ivanbedrov.blogspot.com 06.02.2008

Аз спрях еврофондовете

“Аз спрях еврофондовете” – с това изречение ще запомня арх.Георги Янев. Същият, който се обади в МВР, че му е поискан подкуп от двама висши чиновници от фонд “Републиканска пътна инфраструктура”. Знаете как продължи историята – двама арестувани, спрени пари от Брюксел, най-после оставка на шефа на фонда.

А въпросното изречение арх.Янев изговори една сутрин в края на интервюто с Георги Коритаров. От тогава арх.Янев ми е крайно симпатичен – заради мащаба, с който оцени своето положение.

Тази вечер се почувствах особено. Арх.Янев бе публично унижен от властта. Принудиха го да се извини на Нихат Кабил. По-точно, самият Нихат Кабил го принуди, след като го заплаши със съд.

Предисторията - След като прокурорите огласиха името на арх.Янев и не му осигуриха необходимата в подобни случаи анонимност, Румен Петков побърза да се снима с него. Разбира се, имаше камери, светкавици, въпроси. И отговори. Един от тях: „Корупцията в министерството на земеделието е кошмар”.

Милиони други са убедени, че корупцията в министерството на земеделието е кошмар. Арх.Янев просто заяви публично това, което милиони други говорят в тесен кръг. Някои вероятно са го преживели, а други само препредават чужд опит.

Още същия ден Нихат Кабил отговори, че ще чака до 5-ти февруари доказателствата или ще даде на съд архитекта. Тази сутрин министърът на продоволствието постави 24-часов ултиматум на арх.Янев да се извини. И той го направи.

Когато научих новината, се почувствах ужасно. Много хора говорят. Много хора са изказвали недоказуеми неща. И нищо. Но към арх.Янев властта не прояви никаква милост. Да им приседне дано извинението му!

А ако се питате защо точно с арх.Янев се държат толкова строго, прочетете отговора в заглавието. Все пак арх.Георги Янев спря еврофондовете. Спря и комисионите. И никога няма да му го простят.