Епохални Времена        [wwww.epochtimes-bg.com]
vsekiden.com 28.02.2008

Психологът Иван Игов: Кастингът на Мюзик Айдъл се превръща в демонстрация на човешкото нещастие

Въпросите зададе Миглена Славова

Г-н Игов, минаха само две предавания от втория сезон на Мюзик Айдъл, но вече има няколко култови изпълнения на кандидати за титлата. Вие как ги възприемате?

На мен не ми е приятно да гледам всичко това. Хората се забавляват с личностни проблеми, по-скоро личностни дефицити на други хора, които могат да имат умствена изостаналост, физически отклонения. Тези хора нито ги познавам, нито съм работил с тях. Налага се един стил хората да се забавляват и да се подиграват с неща, които са личностни дефицити. Това ми изглежда изключително некоректно. Затова и не го гледам. Аз се срамувам от това, което виждам – известни личности, хора иначе имащи различни умения, буквално се подиграват на тези кандидати. Тези хора по-скоро се нуждаят от помощ и от подкрепа, отколкото от това да бъдат подигравани пред всички.

Трябва ли, според вас, селекцията на кандидатите в такива предавания да се одобрява и от психолог?

Според мен такива предавания задължително изискват един предварителен скрининг, т.е. да се отсяват хората не само на базата на техните музикални способности, а на базата на техните личностни качества, защото един човек, който има някаква умствена изостаналост, има някакво психично или личностно отклонение, той не винаги има реална представа за способностите си и за действителността, която ги заобикаля. Те не са виновни за това, те не са виновни, че са такива, че са израснали в среда, която ги е направила социално незрели или социално некомпетентни. Ние се подиграваме с тях, но всъщност се подиграваме със себе си. Това е подигравката със себе си, че ние тези хора не сме ги научили.

Имате ли поглед върху кастингите за Мюзик Айдъл в други страни?

В българския Мюзик Айдъл 2 видях хора с умствена изостаналост, които в развитите страни минават специална подготовка със съответните качества за справяне с живота си. Има даже актьори в Холивуд, които са с умствена изостаналост, но участват във филми. Има такива спортни първенства в света, на които на тези хора се гледа сериозно. Има отношение към тях като на хора, които имат своите възможности да се реализират, а ние у нас ги подиграваме.

Само два епизода бяха излъчени от втория сезон на Мюзик Айдъл, а се появиха твърде много такива хора. Може ли да се каже, че това е профилът на хора, които кандидатстват във всякакви конкурси?

Тези предавания разчитат на точно такива хора. Доколкото чувам на един кастинг се явяват хиляди. Това, което ни показват в предварителните кастинги, са точно избрани хора, които имат конкретни личностни и умствени дефицити. Страшно нелепо е ти да подбираш това и да се забавляваш с тях. Аз съвсем малко гледах от тези два епизода, но вие видяхте ли някой, който е способен и има добри качества?

Имаше няколко души, които получиха одобрението на журито.

И ги показаха? Дори и така да е, все пак съотношението е едно към пет. Абсолютна незрялост на обществото е да превръщаш в шоу човешкото нещастие. Това го видяхме и в Биг Брадър, и в какви ли не други предавания. Лично аз, когато започнаха да правят предавания, в които се обучават хора и да се стимулират техните потенциали, бях наистина зарадван, че най-сетне конкурсът ще бъде не да видим кой какъв простак е, а на базата на реални способности и качества. Ето че тези неща пак се изкриваха. Всъщност тези епизоди не са реалния Мюзик Айдъл 2, това е кастингът за Мюзик Айдъл, който се превръща в демонстрация на човешкото нещастие.