Принц Хари в Афганистан
Принц Хари се намира в Афганистан, където воюва с талибаните, съобщи британското военно министерство.
23-годишният Хари, който е един от престолонаследниците на британския трон след баща си принц Чарлз и брат си принц Уилям, е прекарал последните 10 седмици в провинция Хелманд.
Принцът се пошегува с името, което са му дали колегите - "магнит за куршумите", но каза, че е доволен, че най-после е имал възможността да прави това, което трябва".
Изпращането на принц Хари в Афганистан заедно с неговото поделение е било премълчано от британските медии, но новината е била разпространена от електронно издание в САЩ.
Началникът на генералния щаб сър Ричард Данат, който е командир на британската армия, заяви, че е разочарован от разпространяването на новината. В съобщение той казва, че е "силно разочарован от факта, че чуждестранен уебсайт е решил на публикува тази новина без да се консултира с нас". Той добавя, че "това е в рязък контраст с поведението на британските медии, които разбраха, че не трябва да разгласяват изпращането на принц Хари в Афганистан".
Премиерът Гордън Браун заяви, че Хари се е проявил като образцов войник. Цяла Великобритания се гордее с него, каза той. Принцът е прекарал Коледа в бивше духовно училище на талибаните, като е спял на сгъваемо войнишко легло.
В интервю от провинция Хелманд Хари разказа за живота си на фронтовата линия. Не съм се къпал от четири дни, а дрехите ми не са прани от една седмица, разказа той. Добре е поне веднъж да си нормален човек и това сигурно е една от последните ми възможности, заяви Хари. Аз обаче си давам сметка, че не трябва да се показвам много, защото могат да ме познаят и това ще постави в опасност колегите ми.
Принц Хари беше изпратен в Афганистан, след като първоначално неговото заминаване за Ирак беше отменено по съображения за сигурност. Секретарят на принц Чарлз - Пади Харверсън заяви, че принц Хари е много горд, че може да служи на страната си в операция заедно със своите колеги и да върши работата, за която се е обучавал. Всички членове на кралското семейство преминават през военно обучение, а някои от тях, както Хари стават професионални офицери.
|