Великият комбинатор
“Вече 40 години съвестно изпълнявам служебните си задължения. За 18-те г. на прехода съм заемал различни постове и съм доказвал, че в своите мисли и действия съм се ръководил от интересите на България! Доказват го и някои известни успехи. Най-пресен пример е завръщането на медиците ни от Либия. През целия си живот не съм навредил на никого, нито на страната си, нито на определен човек. Напротив работил съм всеотдайно и съм се стремил да помагам. (...) Но моята собствена държава не цени всичко това. Като ми лепва етикета “агент”, показва неуважение и недоверие”.
Цитатът е от текста на зам.-министъра на външните работи Феим Чаушев, публикуван във в. “24 часа” на 20 февруари и озаглавен “Уважава ли ме държавата, като ме пише “агент”. По-точно: “Ъъъ, уважавъ ли мъ, ъъъ, държъвътъ, ъъъъ, кът мъ, ъъъ, пише ъъъгент” както би прозвучал този въпрос, ако подписалият се като “доц.” автор го беше изговорил... Естествено, Феим Чаушев (или “Бисер”, под каквато “вънкашност чужда” е работил за Държавна сигурност от 1966 до 1968 г., след което заминава да следва в Москва) твърди, че не бил написал “и ред за ДС”. Макар водещият офицер Тодор Кумчев да го е похвалил, че е “силно привързан към органите на Комитета за държавна сигурност и редовно докладва за изменническите намерения на младежи от селата Малка Чинка и Токачка”, зам.-министърът от квотата на ДПС се кълне, че е изненадан, защото “всичко това е ставало без мое знание”. Той отрича да е следил “емиграционно настроените лица от родното си село Рибино”, камо ли да е слухтял “за коментари по IX конгрес на БКП”, както пише в досието му. Чаушев обаче е категоричен, че “дипломатите, чиито имена бяха разгласени, са почтени хора и доказани професионалисти”. “Как ще работят и ще защитават интересите на България, след като от София ги обливат с кал?”, пита “доц.”-ът, след което заключава, че с отварянето на досиетата “държавността търпи сериозна вреда”.
Мнозина вероятно ще възразят: ама какво ни занимавате с някакъв си зам.-министър “Бисер”, след като самият президент продължава да ни премята, че не е бил “Гоце”. Така е и не е така. Смея дори да твърдя, че Феим Чаушев заслужава специално внимание, още повече че има самочувствието да се хвали с всеотдайността си в името на България и държи да го уважаваме.
Като начало ще се върнем в далечната 1994 година. Тогава Феим Юсеинов Чаушев все още се казва Петър Юриев Чаушев и е пълномощен министър на България в Берлин. Заедно с това някогашният кадър на отдел “Външна политика и международни връзки” на ЦК на БКП е и управител на фирма “ИВГ Имобилиен Фервалтунгсгезелшафт” ООД, която се занимава с търговия с недвижими имоти. В нея Чаушев е съдружник с г-н Вилфрид Ойлер и в същото време преговаря от страна на българската държава с... г-н Вилфрид Ойлер по продажбата на сградата на бившето Генерално консулство на България в Западен Берлин. Тя се намира на улица “Макс Айт” №8 в престижния квартал “Далем”, а тъй като в мазето є се е помещавала тайната любовна квартира на Хитлер и балерината Ева Браун, се предполага, че с годините цената ще расте.
Сделката, както си му е редът, не е обявена официално, нито са обсъждани други оферти. Оценките на имота се извършват от две странни маклерски фирми, а впоследствие се оказва, че едната (“Орловски”) въобще не съществува. Тъй като от 1992 г. Вилфрид Ойлер е бил наемател на сградата, от крайната цена са приспаднати и “разходи” за купувача, като “напитки, бар за бира, стоки за широко потребление, вътрешна декорация, радиоапарати, пейзажни работи, поставяне на щори” и др., възлизащи на... 1 милион марки. В крайна сметка сградата е продадена за 2,5 милиона марки, въпреки че според Службата по парцелите в Берлин “общата є стойност възлиза на 6 687 600”. С други думи, едни 4 милиона марки представляват чиста загуба за България и потъват в земята...
Разследванията по “сделката” и сигналите до Главна прокуратура са многобройни, но историята лека-полека отшумява. През 1997 г. Петър Чаушев е отзован като шеф на дипломатическото ни представителство в Берлин и се връща у нас “целият в бяло”. Връзките му с Вилфрид Ойлер обаче продължават. През 1998 г. двамата регистрират “Вилфрид Ойлер София” ООД и Чаушев става неин управител. Освен това продължават да бъдат съдружници и в споменатата вече “ИВГ Имобилиен Фервалтунгсгезелшафт” ООД, чието седалище в София се намира на адрес “Хотел “Родина” стая 012”. Отделно Чаушев е акционер в “Аспо стар” ООД заедно с Аспарух Карастоянов и Сали Шабан Ибрям.
През 2002 г. Петър Юриев Чаушев, само че вече като Феим Юсеинов Чаушев, е поканен лично от Георги Първанов в Съвета по евроинтеграция към президента. В това време “Вилфрид Ойлер София” ООД и “ИВГ Имобилиен Фервалтунгсгезелшафт” ООД преустановяват дейността си, но Феим Юсеинов Чаушев, само че все още като Петър Юриев Чаушев, продължава да е акционер в “Аспо стар”. По-важното: с тази си самоличност той влиза и в управлението на “Дюни” АД една от основните фирми на президентския приятел и спонсор от Перник Людмил Стойков, който в началото на 2007 г. беше задържан (и много бързо пуснат) за източването на 7,5 милиона евро от САПАРД. (Впрочем “Дюни” е сред най-щедрите спонсори на Първановата кампания “Българската Коледа”.)
През 2003 г. Феим Юсеинов Чаушев става зам.-министър на младежта и спорта, а през 2005 г. зам.-министър на външните работи. До ден днешен обаче (според търговските регистри на АПИС и “Дакси”) той участва в управлението на “Аспо стар” ООД и “Дюни” АД като Петър Юриев Чаушев. Феим е роден на 01.03.44 г., а ЕГН-то на Петър започва с 440301..., така че грешката е невъзможна. Нещо повече: през юни 2007 г. в Бургаския окръжен съд е регистрирана промяна, според която Петър Юриев Чаушев остава в ръководството на “Дюни” АД. Това ще рече, че по лична карта Феим Чаушев (поне допреди броени месеци) се води Петър Чаушев. И никой не може да му хване спатиите, че върти бизнес, докато е зам.-министър на външните работи!
Така до обяд той може да подписва важни държавни документи в качеството си на Феим, а надвечер да води преговори за износ на консерви в хотел “Родина”, стая 012, в битността си на Петър. То и аз навремето имах два бележника един за училище, а другия “за пред нашите”, но това с Чаушев и Чаушев удря в земята дори “Странната история на доктор Джекил и мистър Хайд”...
А ето че стигнахме и до “десерта”: миналия декември Феим Чаушев издаде книгата “Казусът Бенгази: българската дипломация в действие”. В нея приписа на себе си и президента Първанов (в този ред) основната заслуга за освобождаването на сестрите от Либия. Разбира се, никой вече не помни нелепите закани на зам.-министъра да лежи в затвора вместо жените, ако делото не приключи до края на 2006 г., пък и кой ли въобще е дал 10 лева за подобно четиво. Споменавам книгата, само защото и там Чаушев се беше подписал като “доц.”.
Дотук добре, но се оказва, че доц. Феим Чаушев (или Петър Чаушев) няма нито в СУ “Св. Климент Охридски”, нито в УНСС, нито дори в Техническия или Бургаския свободен университет. Отговор на загадката обаче дава не кое да е, а официалното му CV, публикувано в сайта на МВнР. От него се разбира, че “научната степен” е присъдена от... Международната славянска академия за образование, наука, изкуство и култура. С други думи, Феим Чаушев е толкова доцент, колкото е и славянин. Само между другото: Академията е неправителствена организация, базирана в Москва, но иначе е основана през 1992 г. в град Ижевск, столица на автономната република Удмуртия.
Само си представете: Феим Петър Юриев Юсеинов Чаушев доцент от Удмуртия. И освен това е “Бисер” от Малка Чинка и Токачка. Подобен “фервалтунгсгезелшафт” от самоличности е наистина впечатляващ. Това, струва ми се, е вторият Остап Сюлейман Берта Мария Бендер Бей. Или за по-кратко Великият комбинатор!
“Но моята собствена държава не цени всичко това. Като ми лепва етикета “агент”, показва неуважение и недоверие” пише комбинаторът, който иначе едвам свързва цяло изречение. И е прав: обикновен “агент” звучи обидно. Прав е и за това, че не го уважават, особено прокуратурата. Все пак да се подиграваш с държавата години наред заслужава възхищение. Ама то и затова си имаме такава държава де...
|