В Брюксел размахаха тоягата…
Димитър Бежански,
Монитор
Признавам си, че не бях сред тези, които подскачаха от радост и гърмяха шампанско, когато ни приеха в Евросъюза.
Щото си падам малко шоп по мироглед. Знаете как се изказва шопът за брака ако беше убаво да си женен и Господ щеше да се ожени! Та и аз така. Мислех си ако е толкова хубаво да се членува в ЕС, и Швейцария щеше да е вътре.
Последвалите след присъединяването ни събития още повече затвърдиха моя евроскептицизъм. Понеже голямо извиване на ръцете от страна на европейците падна! Бе, то да си сменим номерата на колите, бе то да си увеличим акциза на домашната ракия, бе то да осигурим на говедата и свинете по-добри жилищни условия от нашите. Не знам си колко квадратни метра на прасе, не знам си колко на крава, а за нашите квадратни метри не се интересуват… Край нямаха изискванията! Абе направо ги намразих и европейците, и съюза им!
От днес обаче… От днес ооо! едва ли ще намерите по-горещ привърженик на членството ни в Евросъюза от мен!
Защо? Защото, чета из вестниците, че Европа ни спряла близо сто и петдесет милиона евро по програмата САПАРД. А преди седмица пък ни били спрени парите по програмите ФАР и ИСПА. Изобщо ножица отвсякъде! Същевременно милионите членски внос ще си плащаме като попове!
Откъде извира и блика в такъв случай моята новородена любов към ЕС?
Извира и блика тя от причините, поради които са резнати парите.
Съдете сами. През февруари миналата година е разкрита международна далавера с участието на седем български фирми, при която далавера по програмата САПАРД са източени 7,5 милиона евро. Някакви тарикати купили стари машини за месопреработка, пък ги обявили за нови. И други такива мошеничества. Има задържани по случая. И както е прието по нашите земи, скоро след задържането им, арестуваните са освободени. И както е прието по нашите земи, цяла година по-късно все още обвинителен акт в съда не е внесен. И както е прието по нашите земи, вероятно осъдени няма да има.
Защото по нашите земи е прието всяко чудо да бъде за три дни.
Да, обаче ония от Европейската комисия живеят в малко по-други земи. И там е прието друго. Там е прието да не се лъже и краде. Или ако се лъже и краде да бъде по-умерено. Както се казва в рамките на закона. Не случайно Брюксел замразява плащания, когато се констатират нарушения за над (обърнете внимание!) 5 процента от общата сума по дадена програма. Ами те са определили норма и за кражбите, бе хора! Ред има при тях!
Така че сега ни спряха париците и няма да отворят кранчето, докато не си почистим кочинката и докато не заиграем по техните правила. Докато не сведем корупцията до приемливото, ей така човешкото ниво. Докато не вкараме бандюгите в панделата. Не, всичките, де но повечкото. И докато не разберем, че думата "политика" не е синоним на думата "гяволък" и думата "далавера" не е синоним на "бизнес". Изобщо, докато не заживеем като нормални хора и не станем наистина европейци. Не само по етикет и емблема, а по манталитет и поведение. Абе, докато не влезем в правия път!
Мъдрите шопи, които цитирах в началото, твърдят, че кучето рипа според тоягата. Това те го били установили при многократни наблюдения.
Е, ония в Брюксел явно също си падат малко шопи по мироглед, щото вече размахаха тоягата.
|