Епохални Времена        [wwww.epochtimes-bg.com]
bgfactor.org 20.03.2008

В кого да вярваме?

Веселина Божилова

Половината ни нация в момента произвежда единствено идеи как да ограби другата половина

Странни неща стават напоследък. В един свят нещата вървят, когато всеки си гледа работата и прилича на това, което заявява, че е. Когато черното се окаже бяло и обратно, човек някак губи фокуса, нещата му се размазват и той се оказва дезориентиран. Объркан с една дума. Не знае накъде да поеме и най-често остава на място, докато очертанията се наместват.

От новините ни атакуват напоследък обаче точно сбъркани ориентири. Те разбиват стереотипи, подменят съдържание, объркват. Стапят доверие. Не само в политици и институции, ами изобщо. В света наоколо.

Какъв е този свят, в който пенсионери, традиционни носители на застрашени иначе ценности, се превръщат в рекетьори? Имаше такова нещо скоро във Враца - вместо да защитават правата на потребителите, сдружени пенсионери организирано рекетирали магазини, за да ги предпазват от недоволни клиенти. Чиста работа, изпробвана още от зараждането на италианската мафия. Старец- разбойник се появи и във Варна - след потоци информация за телефонни измами на пенсионери, точно такъв един се хвана за слушалката и опита да измъкне последните спестявания на своя наборка. Къде отива тоя свят, боже, щом и пенсионерите станаха бандити...

По- объркано ти става, като четеш, че не пенсионери, а полицаи, и не какви да е, а точно от групата за разследване на телефонни измами, са се възползвали от намалението и са обрали една баба. Тук вече съвсем в повече ми дойде поздравлението на министър Петков към колегите им, че бързо са ги разобличили. Объркана работа. Вместо да си посипе главата с пепел, той пак намери повод за гордост. Аз ли нещо не разбирам... Това, че моментално ги уволниха, е добре, няма да петнят редиците, от друга страна обаче, вече не са осъдени полицаи, а кой знае какво. Обикновени бандити. Че и леваци, на всичкото отгоре, я колко народ се препитава, тормозейки самотни баби по селата, тях ги хванаха на момента...

Нещо ми засяда на гърлото, като си помисля какво е преживяла възрастната жена в Поповица, с която те се поругаха, как едва не е умряла от тревога, как припряно е бързала да събере парите, за да ги даде на...хората, които трябва да я пазят. И какво си е помислила, като е разбрала каква е работата. Шест месеца условна присъда нищо не е за такова престъпление.

Други полицаи пък крали плазмени телевизори от влака. Но понеже не бил ясен собственикът, и тях още не ги съдят. Има време. Таман да се съберат и други кражби...

Още по-чоглаво му става на човек, като гледа как висши ченгета се оказват къртици. Тези, на които разчитаме да ни пазят от бандити, им докладват как точно да се пазят. Хора, които ни учат как да се пазим от престъпления, участват активно в тях. Гавра.

Лекари обезкостяват мъртъвци и продават костите им. То човек и да не смее да умре вече. На кого да вярваме?

Отдавна ми се върти в главата, че половината ни нация в момента произвежда единствено идеи как да ограби другата половина. В това съм сигурна. Само вече ми се обърка кой къде е...