Епохални Времена        [wwww.epochtimes-bg.com]
big.bg 27.03.2008

Струва ли си да преподаваш?

Колко струва обучението на един лекар в България? Средно по 700 лв. на семестър, докато е бакалавър, което прави 5600 лв. За магистратурата трябва да намериш по 780 лв. на семестър или 1560 лв. за година. След това, за да станеш истински лекар и да ти дават да правиш нещо повече от това да биеш инжекции, трябва да минеш и през специализацията. Ако решиш да се пробваш в Александровска болница например, там искат по 865 лв. за година.

Ако обаче искаш да изкараш и няколко дни индивидуално обучение, защото не се чувстваш сигурен, когато работиш със скенер, ще ти излезе по 30 лв. на учебен ден. Дотук сметката е 8325 лв. И така обучението приключва. Дал си съответните пари, смяташ се готов да работиш. Изкарваш в някоя болница няколко години, вече имаш и практиката и си готов да предаваш опита си. И отиваш да преподаваш. Ето там нишката се къса. Ти си учил и работил и накрая отиваш да преподаваш в медицинския университет, да кажем, в Плевен. За сумата от 583 лв. на месец. Вярно е, че в момента в България има много хора, които взимат и доста по-малко, но все пак струва ли си да си дал минимум 8325 лв., за да стигнеш дотук? Но идва големият въпрос – защо да не си купя диплома за висше образование за 2000 лв., да "преподавам" по 3600 часа годишно в четирите посоки на България, към които, дори и да летя, не мога да стигна и така да стимулирам сивата икономика. Ама яко да я стимулирам и да не преподавам, следователно никой да не знае, че аз не правя разлика между скалпел и стетоскоп. А въз основа на записаното ми именце в списък с преподаватели да се създава университет за дистанционно обучение в Бухово. След това държавната субсидия да се дели между мен и няколко приятели, а записаните студенти – кучета ги яли.