Епохални Времена        [wwww.epochtimes-bg.com]
europe.bg 03.04.2008

Ирландският премиер подава оставка

Ирландският министър-председател Бърти Ахърн обяви в сряда, че ще подаде оставка на 6 май, съобщи ВВС.

Ахърн е премиер на Ирландия от 1997г. и депутат в парламента в продължение на 31 години.

Изявлението бе направено ден след като Ахърн заведе дело, целящо да ограничи разследванията на Трибунала Махон, който разследва премиера за корупция през 90-те.

Ахърн обяви на пресконференция, че ще подаде оставка като лидер на партията „Фиана файл" и премиер на 6 май. „Най-големия приоритет за мен беше да работя за мир на този остров и аз дадох всичко за тази кауза. В сърцето си знам, че не съм сторил нищо лошо и не съм навредил на никого. Решението ми е мотивирано от това, кое е най-добро за хората. Това е лично решение", заяви Ахърн.

Ирландският премиер заяви, че няма от какво да се страхува от разследването на трибунала. „Аз съм първият, който ще признае, че през живота и кариерата си съм правил грешки, грешката която никога не съм правил е да се обогатя, злоупотребявайки с доверието на хората. Никога не съм получавал корумпирани плащания и никога не съм вършил нищо, с което да обезчестя службата, която заемам".

Ахърн ще бъде запомнен като един от най-успешните ирландски политици, както и за ролята си за постигане на мир в Северна Ирландия, коментира ВВС.