Епохални Времена        [wwww.epochtimes-bg.com]

actualno.com 03.03.2010

Санстефанският договор няма нищо общо със свободата и независимостта

"Имам доста сериозни резерви към датата 3 март като национален празник. Санстефанският мирен договор е плод на фантазията на граф. Игнатиев - един ярък панславист, който в прав текст в своите записки казва, че историческата мисия на Русия е да обедини славяните под свое ръководство върху развалините на Турция и Австрия. Изобщо не става дума за никакво освобождение".

Това заяви проф. Пламен Цветков - преподавател в НБУ, в предаването "Здравей, България" на Нова телевизия, предаде КРОСС.

Той допълни: "Санстефанският договор няма нищо общо със свободата и независимостта, за която са се били българските опълченци и четници, тъй като това е един договор за безсрочната окупация на България от Русия. Наистина се предвижда, че ще има някакво автономно Княжество България, но в същото време се предвижда двегодишна руска окупационна администрация без никакъв международен контрол и няма срокове за изтеглянето на руските войски след изтичането на тези 2 години. Трети март ме дразни най-вече с излиянията по адрес на една имперска сила, която като такава не може да бъде освободителна. Всеки път на Трети март ми се напомня, че ние може би сме единственият народ, който нарича освободители собствените си завоеватели".

Проф. Цветков коментира и митингите на българските партии, визирайки най-вече партия Атака. Според него при Атака стои въпросът "коя нация имат предвид". По думите му те са апологети на всичко най-зловещо, което има в традициите на Русия. "Те са и антисемити, както е известно, а традиционно българите не са такива".