Епохални Времена        [wwww.epochtimes-bg.com]

kafene.net 31.03.2010

Министър подаде оставка заради обвинения в корупция

Министърът на здравеопазването Божидар Нанев подаде оставка, след като беше обвинен от прокуратурата за сключване на неизгодни за държавата договори за доставка на лекарства.

В съобщение до медиите, изпратено от министерството, Нанев отбелязва, че "повдигнатите обвинения срещу мен са напълно неоснователни".

Сключените два договора за доставка на антивирусни препарати в края на миналата година бяха единствената възможност за навременно осигуряване на лекарства срещу новия грип в момент на епидемия, която застраши здравето на хората, заяви Нанев.

За мен е изключено да заемам тази длъжност, докато има и най-малкото подозрение, че съм действал срещу интересите на България, аргументира се министъра.

Надявам се, че съвсем скоро истината ще излезе наяве и този случай няма да остави петно, нито върху моето име, нито върху това на правителството и на премиера, който ми гласува доверие с назначаването ми на този пост, допълва Нанев.

По-рано днес стана известно, че Нанев е обвинен за две неизгодни сделки, сключени на 16 декември миналата година между Министерството на здравеопазването и ”Рош България” ЕООД на цена, по-висока от предложената от Националната здравна служба на Великобритания.

От това е произлязла значителна вреда за Министерството на здравеопазването в размер на 2 454 319 лева, се сочи на интернет страницата на прокуратурата.

На Божидар Нанев е взета мярка за неотклонение ”парична гаранция” в размер на 2000 лв.

Повдигнато е и обвинение на директора на Дирекция ”Бюджет и счетоводство” в министерството Димитрина Николова.